Paula Suominen: Hiilellä kertoen. Najadi, det

Paula Suominen: Hiilellä kertoen 15.11. – 10.12.2023

In Turun Taidegraafikot ry by

”Vanhempieni kuolema nosti esiin mentaaliset yhteydet menneisiin sukupolviin, erityisesti esiäiteihin. Usein työn edetessä villi tunne esiäiteihin laukkaa entistä hurjempana enkä enää tiedä mikä on todellista ja mikä toiseutta. Orgaaniset kuviot vievät yhteyksiä yhä syvemmälle alitajuntaan. Sattumat alkavat kuljettaa työtä unenomaisiin tulkintoihin”, Paula Suominen kertoo.

Suomisen suurikokoisissa hiilipiirustuksissa monet asiat piirtyvät paperille ja kankaalle vertauskuvallisina, toiset kätkeytyvät viivoihin. Suomisen materiaalit ovat luonnosta; puu, paperi ja pellava. Hän kertoo piirtäneensä hiilellä niin kauan kuin muistaa aikaa taaksepäin. Hiilen rouhea fyysisyys ja ilmaisuvoima antaa piirtäjälle mahdollisuudet monipuoliseen tekemiseen. Hiilellä voi ”kirjoittaa piirtämällä kaiken”. Hiili on alkuaine, sitä esiintyy kaikkialla luonnossa: merissä, ilmakehässä ja kallioperässä. Hiili on vahvasti mukana luonnon kiertokulussa, muuntuneena tai maatuneena. Se on vanha ja käyttökelpoinen materiaali, sekä luonnossa että taiteilijan työvälineenä.

Suominen on vaikuttunut vanhojen luonnonuskontojen läheisestä suhteesta ympäröivään luontoon. Kun ihminen on osa luontoa ja tasavertainen muiden lajien suhteen. Lähiluonto tunnetaan omaksi ja suojellaan pyhiä maita, puita, vesiä tai kiviä.

”Minulla on yhä langanohut toivo ihmisen lempeydestä itseään ja muita lajeja kohtaan. Elämä kaikissa sen muodoissaan on hauras ja haavoittuvainen, mutta samanaikaisesti vahva ja uusiutuva – kuin ihmisen iho. Piirrän lempeää viivaa, ollakseni empaattinen, ei vain itselle, vaan luonnolle ja muille lajeille. Yhteys luontoon on yhteyttä omaan kehoon. Yhteyttä esiäiteihin. Maahan, luontoon, katoaviin lajeihin ja pyhiin paikkoihin. Yhteys on löydettävissä aina uudelleen”, Suominen kertoo.

Paula Suominen asuu ja työskentelee Turussa ja osin Posiolla. Suominen työskentelee laaja-alaisesti kuvataiteen kentällä osallistumalla perinteisen kuvataiteen tekemisen ohella yhteisö-, ympäristö- ja julkisen taiteen hankkeisiin. Hänen keskeisimmät tekniikat ovat hiili, öljyväri ja julkisissa töissä keraaminen mosaiikki ja muraaleissa vesiliukoiset värit.
Paula Suomisen teoksia on mm. Aineen ja Rovaniemen taidemuseoiden, Turun ja Schion (Italia) kaupunkien sekä Rovaniemen keskussairaalan kokoelmissa.