Maria Kaisto: Periferia 18.1.-11.2.2024

In Galleria Joella, Turun Taidegraafikot ry by

Maria Kaiston näyttely tutkii periferian, reuna-alueen käsitettä ekspressionistisen öljyvärimaalauksen keinoin. Käsite voi skaalautua tarkoittamaan paikkaa maantieteellisesti, kehollisesti tai mielellisesti. Näyttelyn teokset heijastelevat Kaiston omaa kasvuympäristöä, jonka muodostivat betonikerrostalot, kaamos, ryteikköihin sulava lumi, muoviset lattiat, pikkusiskon kajalit ja liian kovalla soiva raskas rokki. Näistä elementeistä Kaisto luo vomaikkaan visuaalisen kokonaisuuden, joka luo näköaloja ulkopuolisuuden tunteeseen. Samalla se työstää kokemusta siitä, että ihminen on – tahdostaan riippumatta – ympäristönsä tuote.

Periferia koostuu öljyvärimaalauksista, joiden pohjina toimivat kovat pinnat, kuten akryylilasi ja alumiini. Tämä mahdollistaa maalin tekstuurin esiin nousemisen. Kaistolle maalauksessa on tärkeää sen materialisuus ja esineen käsin valmistaminen. Nopeasti otettujen kännykkäkuvien maailmassakin hän jaksaa luottaa maalaukseen kuvallisena taidemuotona, johon tallentuu tuntikausien työskentelyn informaatio ja tunne.

Maria Kaisto (s. 1993) on turkulainen kuvataiteilija, jonka pääasiallinen tekniikka on ekspressionistista figuratismia edustava öljyvärimaalaus. Ammattitaiteilijaksi hän valmistui 2021 Turun Taideakatemiasta. Kaisto on asunut ison osan elämästään pohjoisessa Ruotsissa ja Suomessa, hänen teoksiaan on ollut näyttelyissä esillä Oulussa ja Varsinais-Suomessa. Kaisto toimii myös maalauksenopettajana kansanopistossa ja on Turun Taiteilijaseuran jäsen.

Katso lisää:
Instagram: @mariakaisto