Kannatusjäsentyö 2023: Lotta Lekan ”Omppupuun alta”

In Turun Taidegraafikot ry by

Vuoden 2023 kannatusjäsentyö on nimeltään Omppupuun alta.

”Kuvassa on kasveja, joita löytyy pihamaaltani. Teos on jatkumoa monimuotoisuudesta kertovaan sarjaani, jota varten laskimme biologi -puolisoni kanssa yhden kesän aikana kaikki puutarhamme kasvilajit. Niitä löytyi 159 erilaista 1000 m² alueella. Näyttely kannustaa kasvien tuntemuksen myötä suojelemaan monimuotoisuutta; elinympäristöjä, kasveja ja pölyttäjiä. Jokseenkin kaikki pihamme kasvit löytyvät omppupuun alta, sillä niitä meillä kasvaa vielä kuusitoista yksilöä.

En ole pyrkinyt tekemään tieteellisiä tai tunnistettavia kuvia kasveista, vaan olen kuvannut kasvien yhteiseloa. Nautin siitä, kun puutarhassani rinnan elävät villit, istutetut, suitsitut ja levitetyt. Tämän teokseni värivalintoihin vaikuttivat talvi ja kasvukauden odotus. Herkät värit osoittavat elämän haurautta. Kiertokulkuumme kuuluu syksyn lakastuminen ja talven jäinen kuolema.

Toteutin teoksen kohopainomenetelmällä. Käytin kahta kaiverrettavaa laattaa: linolevyä ja muovilevyä. Telasin värin laatalle, ja painoin kuvan japaninpaperille käsin vedostushiertimellä. Ensin tein 120 vedosta keltaisella, sitten 120 vedosta vaaleanpunaisella. Koskaan ennen en ole tehnyt näin suurta vedossarjaa. Useimmiten teen uniikkeja vedoksia. Yllätyin miten meditatiivinen ja mukava kokemus tämä prosessi oli.”

 

LOTTA LEKA

Olen turkulainen kuvataiteilija. Työskentelen pääasiassa taidegrafiikan keinoin, yhdistellen tekniikoihin vaikkapa valokuvaa, piirrosta tai ommelta. Teen grafiikkaa, installaatioita, keramiikkaa ja muita kolmiulotteisia teoksia aiheista, kuten ihminen ja luonto. Käsittelen teoksissani mm. luonnon tuomaa hyvinvointia ja toisaalta toimintaamme, joka alistaa luontoa.

Olen kiinnostunut yhteistyöstä ihmisten kanssa taiteen tekemisessä. Se voi olla vaikkapa sinäkuvallisia työskentelyprosesseja, tiedettä ja taidetta yhdistäviä projekteja, tai taidetyöskentelyä hoivakodeissa yhdessä asukkaiden kanssa. Yhteistyöprojektien kautta koen itselleni merkityksellistä vuorovaikutusta. Kohtaamiset, keskustelut ja niiden jättämät jäljet ovat merkittäviä. Työskentelyssäni otan huomioon myös materiaalien ja kuljetusten aiheuttamaa jälkeä.

Olen valmistunut Turun Taideakatemiasta vuonna 2015 (kuvataiteilija AMK) ja Kankaanpään Taidekoulusta vuonna 2021 (kuvataiteilija YAMK). Olen Suomen Taidegraafikoiden, Turun Taidegraafikoiden, Turun Taiteilijaseuran ja Salon Taiteilijaseuran jäsen.

Haluatko tietää enemmän kannatusjäsenyydestä? Lue lisää tästä.