Minna Maija Lappalainen 21.9.-15.10.

In Turun Taidegraafikot ry by

Hakusana: Mummo

Pastellimaalauksia.

Rujonherkistä pastellimaalauksistaan tunnettu turkulainen kuvataiteilija Minna Maija Lappalainen oli etsimässä kuvamateriaalia vanhuuden ja kuoleman kohtaamista käsitteleviin teoksiinsa, kun tietokoneen näytölle alkoi ilmestyä rajun pornografisia kuvia hyvin iäkkäistä naisista. Hämmentävä kuvakavalkadi jäi vaivaamaan Lappalaisen mieltä ja lopulta se antoi kokonaan uuden näkökulman tulevalle näyttelylle.

Lappalaisen malleina ovat vuosien varrella toimineet niin japanilaiset buto-tanssijat kuin vuosituhansia sitten kuolleet suoruumiit. Nyt malleiksi päätyivät internetin granny porn-sivustojen estottomat isoäidit – ja heille vastapariksi viktoriaanisen ajan vakavat vanhat naiset, joista myös löytyi kuvia samoilla hakusanoilla. Ahtaaseen muottiin pakotetut tiukkailmeiset 1800-luvun naiset leukaan asti napitetuissa mekoissaan kohtaavat näyttelyssä uskonnollisista moraalikäsityksistä vapautuneet digi-ajan isoäidit, jotka puolestaan joutuvat tasapainoilemaan seksualisoituneessa ja nuoruutta ihannoivassa nykytodellisuudessa. Omakohtaisuutta aiheeseen tuo vastikään 60 vuotta täyttäneen Lappalaisen omat kokemukset ikääntymisestä.

Minna Maija Lappalainen tekee pastelliteosten lisäksi installaatioita, ympäristö- ja yhteisötaidetta sekä lavastuksia. Taiteellisen työskentelynsä ohessa hän on organisoinut taidehankkeita ja -tapahtumia, kuten Suomen ulkoasiainministeriön tukemaa Taf taf -kehitysyhteistyöhanketta ja residenssiä Senegalissa. Lappalainen on ollut myös alullepanemassa useita turkulaiseen taide-elämään kotiutuneita hankkeita kuten Kulkulupa-tapahtuma, lähiöiden yhteisötaidehankkeet, sähkökaappien ja muiden kaupunkielementtien muokkaus taideteoksiksi sekä viimeisimpänä Taiteen talo, missä myös hänellä itsellään on työhuone. Vuosina 2002-2004 Lappalainen toimi Varsinais-Suomen läänintaiteilijana, jolloin hän sai mm. kritiikinpunnuksen T-sairaalan prosentti-teoshankintojen onnistuneesta toteutuksesta.

Lappalaisen teoksia on ollut esillä useissa koti- ja ulkomaisissa taidemuseoissa (mm. Helsinki, Turku, Oulu, Joensuu, Lappeenranta sekä Art Museum of South Texas (Corpus Christi, USA), Frauen Museum (Bonn, saksa) ja Tekstiilitaiteen museo (Lodz, Puola). Hänen teoksiaan on mm. Espoon Emman, Suomen valtion ja Wäinö Aaltosen Museon kokoelmissa.

 

Minna Maija Lappalainen

Kuvataiteilijamatrikkeli