Henri Tuominen: Sininen pesä 14.3.-7.4.2024

Galleria Joellassa nähtävän näyttelyni lähtökohta on henkilökohtainen. Aikaisemmin olen halunnut, että teokseni liittyvät johonkin ajankohtaiseen, yhteiskunnalliseen teemaan. Nyt lähestyn maalaamista itselleni uudella tavalla, jossa aiheet kumpuavat omasta elämästäni. Uusien teosteni yhtenä innoittajana on toiminut suomen kielen sana kuolinpesä. Sana pitää sisällään kuoleman ja pesän, jotka assosioituvat eri suuntiin: kuolema johonkin tuntemattomaan, tyhjyyteen, kaiken päättymiseen – pesä lämpöön, kotiin ja turvaan.

Kumpikin vanhemmistani kuoli keväällä 2022. Isäni kuoli täysin yllättäen, äitini oli saattohoidossa lähes kahden kuukauden ajan. Tuon kevään aikana vanhempieni kuoltua kuvasin lähdemateriaalia maalauksiini heidän rivitaloasuntonsa – entisen kotini – etu- ja takapihalla. Maalausten ja piirustusten aiheena on puutarha, ihmisen luonnosta kulttuuriksi muovaama, rajaama ja kontrolloima intiimi pihapiiri, jossa kukaan ei enää tee pihatöitä eikä liiku. Kuvaan näyttelyn maalauksissani myös lähiömetsän ryteikköjä ja puiden rankoja. Näyttelyni keskiössä ovat abstrahoidut, ekspressiiviset teokset, jotka käsittelevät alkamisen, kasvun, päättymisen ja jatkuvuuden teemoja arkisen pienessä mittakaavassa.

Näyttelyni Galleria Joellassa on kuolinpesäaiheisten töideni kolmas ja viimeinen osa. Ensimmäinen osa oli esillä Turussa B-Galleriassa 6.7.–23.7.2023, ja toinen osa oli näytteillä Rovaniemellä Galleria Navassa 13.1.–6.2.2024.

Serlachius-residenssi on tukenut työskentelyäni.