MIKKO JUNTURA: MISSED 13.11.–1.12.2019

“Mitä on kaivata, tuntea ja koskettaa. Hetket, menetykset ja teot. Täydelliset minuudet etsimässä enemmän, kohtaammeko?”

Loppusyksyn pimeydessä auringon lailla loistava silmä. Ampuma-aseen rei’istä valon säteet läpikuultavasti kantava teospari. Sekä taiteilijan ihon läpäisevä röntgenkuva triptyykki sydämestä. Kulttuurin ja Taiteen Maisterin Mikko Junturan (s.1979) reflektoiva näyttely “Missed” on esillä Galleria Joellassa marraskuussa 2019. Avajaisia vietetään 12.11.2019 klo 18 –20.

Näyttelyn keskiössä on valo, joka muotoutuu kerroksellisella ja subjektiivisella tavalla tilaan. Kokonaisuus on rakentunut viimeisen kolmen vuoden aikana, jonka Juntura on käyttänyt valon yhdistämiseen teoksiinsa. Näyttelyn englannin kielinen teema Missed pohjautuu sanan monimerkitykselliseen sisältöön:

Missed sana merkitsee melankoliaa ja kaipausta, yhtäällä se on ohi ampumista, toisen ohittamista, välinpitämättömyyttä. Missed on yhteyttä poissaolevaan ja tulevan kaipuuta. Samanaikaisesti se on brutaalia eksistenssiä, eloonjäämistaistelua, sisään- ja uloshengittämistä, jokaisen hetken arvokkuutta. Rakastamista.

Näyttely pohtii subjektiivisen ja lihallisen kautta henkisen ja rakkauden ilmentymistä sekä yhteyttä. Valon avulla Juntura pyrkiikin asettamaan esiin subjektiivisen minänsä kerrokset, joihin katsoja voi oman aineellisen yhtäläisyytensä ja siitä muodostuvan aineettoman kokemuksen vuoksi helposti samaistua. Juntura luo valolla, käsitteen ja tunteen, joka uskonnollisesti ja filosofisesti nähdään usein puhtauden ja rakkauden ilmentymänä, sekä asioiden totuuden esiin saattavana voimana. Teokset sisältävät myös valon dualistisen puolen. Osoittaen, että rakkaus ja yhteys ja siitä muodostuva kauneus sisältää myös varjon, jonka myötä teoksen merkityksen ja kauneuden on mahdollista näyttäytyä ja täydentyä yhdeksi.

Mikko Juntura on Torniosta kotoisin oleva, Kulttuurin ja Taiteen Maisteriksi Novia:n AMK.sta 2016 valmistunut kuvataiteilija. Kanditaatin tutkinnon hän suoritti Turun AMK:n Taideakatemiasta 2012. Ennen taideopintoja Turussa Mikko kävi kaksivuotisen taidekoulun Ruotsin Västeråsissa. Valmistumisen jälkeen Mikko on työskennellyt kuvataiteilijana ensin Turussa ja nyt Helsingissä. Tärkeimmät yksityisnäyttelyt ovat: Ele, Helsingissä, Galleria Art Alexissa 2012, Totuus ei mistään, Turussa, Vanhan Raatihuoneen galleriassa 2014 sekä “Ehkä kauneus levähtää äänessä joka on vaiti tai nukkuu”, Helsingissä TM galleriassa 2014. Sekä “Vaiti” Varkauden taidemuseossa 2015. Syksyllä 2017 teoksia pystyi kokemaan “Flash 1 Valon Rajalla” yhteisnäyttelyssä Suomenlinnassa. Porvoon Taidehallin näyttely maaliskuussa 2019 näyttely avasi kolmiosaisen Missed yksityisnäyttelysarjan, joka jatkuu nyt marraskuussa 2019 Turussa Galleria Joella:ssa ja päättyy 2020 marraskuussa Kemin Taidemuseoon.

Mikko Junturan taide on henkistä, käsitteellistä ja minimalistista. Teokset palaavat luonnon alkulähteille, ikuisiin kysymyksiin oikeasta ja väärästä, olevasta ja ei-olevasta, valosta ja varjosta. Alun ytimessä voimme Mikon mukaan nähdä kaiken takana olevan suuren mysteerin. Mysteerin luona viipyminen antaa lohtua ja voimaa, se saattaa meidät lähemmäs sitä miksi, luonto ja rakkaus ovat toistensa heijastuksia.