Vappu Johansson & Metta Savolainen, Hiljaiset päivät 2.12.2021-2.1.2022

In Turun Taidegraafikot ry by

Vappu Johansson ja Metta Savolainen ovat pitkään työskennelleet samalla Arabian Taidegraafikoiden työhuoneella Helsingissä. Galleria Joellan näyttely Turussa on heidän viides yhteinen näyttelynsä. Aikaisemmat näyttelyt ovat olleet Helsingissä, Porvoossa, Tampereella ja Jyväskylässä vuosina 2015-2020.

Näyttely on valmistunut poikkeustilanteessa. Taiteilijat ovat työskennelleet eristäytyneenä ja omaa sisäistä polkuaan seuraten. Nyt teokset kohtaavat Galleria Joellassa.

Vappu Johansson
Olen työskennellyt kuplaani sulkeutuneena ja siellä onkin ollut ihanaa. Näyttelyssä on esillä teoksia, joissa pohdiskelen elämän hetkellisyyttä ja iloa. Olen tehnyt painolaattoja valokuvista, joissa on saippuakuplia ja kaktuksia. Kuplat ovat hetken olemassa ja kaikkialla on vaaroja, kuten teräviä esineitä.

Taidegrafiikan vedostaminen on liikkeiden toistamista. Jokainen toisto on edellisen kaltainen, mutta erilainen. Samalla kun puhdistan laattaa ja sekoitan värejä, teen päätöksiä, jotka muokkaavat teoksen todellisuutta. Kun valitsen raskaan, tumman painovärin, saippuakuplasta tuleekin rautakuula. Jos vedostan läpikuultavalla pastalla, johon harjaan helmiäispölyä, kaktuksen piikit muuttuvat sädehtiviksi värekarvoiksi. Taiteilijana olen vapaa määrittämään, mikä on raskasta ja mikä keveää.

Metta Savolainen
Korona-aika on tuonut tarvetta olla täysin vapaa ja antaa kuvien nousta sisältä voimakkaan intuitiivisesti. Olen pelkistänyt, mennyt kohti minimalistista ilmaisua, tutkinut värejä ja erilaisia pigmenttejä kuten neonvärejä sekä liukuvasti siftaavia helmiäisväripigmenttejä. Samojen geometristen sommittelujen toistaminen erilaisissa värimaailmoissa on toiminut meditaation tavoin ja tuonut rauhaa. Maalaaminen on minulle hiljaisuudessa olemista. Teosteni tekniikkana on akvarellimaalaus.