TONI HAUTAMÄKI Peace, love & understanding 6.5. – 30.5.2021

In Turun Taidegraafikot ry by

Nick Lowe kirjoitti laulun (What’s So Funny ’Bout) Peace, Love & Understanding vuonna 1974 Englannissa pubibändilleen Brinsley Schwarz. Sen jälkeen kappaletta ovat esittäneet mm Elvis Costello ja Bruce Springsteen. Tässä näyttelyssä monet teokset saattavat muistuttaa katsojaa siitä miten moninaisessa maailmassa elämme. Itse käytän paljon wikipediaa hyväkseni kun yritän ymmärtää asioita joihin törmään. Monet käsitteet pitävät sisällään useita merkityksiä. Amazonista esimerkiksi voi tilata kirjoja – pian kai jo kauppakassinkin, vaan ’siellä’ sijaitse myös 34% maailman sademetsistä. Taiteessani yhdistän vakavaa sekä kepeää, teoksieni sijoittelussa sekä nimissä voi esimerkiksi nähdä tragikomediaa. Suhteeni elämään on positiivinen. Taiteeni on samalla sekä äärimmäisen vakavaa että höpsön kepeää.

Toni Hautamäki (s.1977) on turkulainen, Barkerin tiloissa toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee ensisijaisesti käsitteellisen ilmaisun keinoin. Hautamäki on hyödyntänyt opiskeluajoista lähtien formalistista lähestymistapaa, jolle on ominaista väriopilliset sommitelmat ja tarkkarajainen maalaustapa.

Hautamäen maalauksissa erilaisten kirjainyhdistelmien välittämät merkitykset luovat teosten välistä vuoropuhelua. Lyhenteet tuovat esiin yhteiskunnallisia ja ympäristön tilaan liittyviä huolenaiheita sekä suuryritysten aiheuttamia globaaleja luonnonuhkia.

Viesteissä hyödynnetään myös ikonisiksi muodostuneita kehotuksia tai merkkejä markkinoinnin maailmasta. Toisaalta maalaukset kertovat myös taiteilijan henkiölokohtaisesta kiinnostuksesta filosofiaan, taiteiden väliseen vuorovaikutukseen, musiikkiin sekä halusta puolustaa positiivisia elämänarvoja.