Kevään monipuoliset grafiikankurssit

In Turun Taidegraafikot ry by

Loppukevään kurssitarjonta

Tänä vuonna suositut grafiikankurssit pääsevät alkuun näin toukokuussa Rettigin pajalla, jonne muutto tapahtui maalis-huhtikuun aikana. Tarjolla on metalligrafiikkaa, kuivaneulatekniikkaa (även på svenska), perhostyöpaja sekä jo täynnä oleva puupiirroskurssi.

Kurssit ovat viikonloppukursseja. Voit osallistua kursseille vaikkei sinulla ole aiempaa kokemusta grafiikan tekemisestä. Pätevät opettajamme neuvovat sinua vakaalla ammattitaidolla upealla Rettigin grafiikanpajallamme. Kursseilta saat kaikki tarvittavat materiaalit ja välineet. Tervetuloa!

Rettigin paja toimii Turun keskustassa Taiteen talossa osoittessa Nunnankatu 4, Turku, 4 krs.

Myös kesälle ja ensi syksylle on tulossa kursseja, alustavan suunnitelman näet kurssisivulta.

 

(Täynnä!) Puupiirros, 13.-15.5., opettaja Teija Lehto

pe 18-20, la 12-17 ja su 12-17

Perjantaina kurssilla tutustutaan väripuupiirroksen kahteen eri tekniikkaan: useamman laatan käyttöön sekä yhden laatan tekniikkaan. Näistä kahdesta valitaan jompikumpi. Usean laatan tekniikassa eri väreille on omat laatat, yhden laatan tekniikassa samaa laattaa työstetään vuoroin vedostamalla ja kaivertamalla.

Koska aika on rajallinen, teoksen koko ei voi olla kovin suuri, maksimissaan A4. Jos käsien voima ei riitä puun kaivertamiseen, niin tarjolla on pehmeämpää vaahto pvc-laattaa. Mieti kuva-aihetta kolmiväriseen työhön. Puupiirrostekniikan voima on kuvan pelkistämisessä, mieti kuva, jossa ei ole liikaa yksityiskohtia. Kuva voi olla lähitutkielma (vaikkapa kävystä tai viinirypäletertusta) tai sitten vaikkapa voimakkaasti pelkistetty maisemanäkymä.

Kurssimaksu sisältää: vanerilaattoja (A4-kokoisia), vaahto pvc-laattoja (A4-kokoisia), japaninpapereita (lisää ostettavissa), painovärit, liuottimet, työvälineet.
Tuo mukanasi, jos sinulla on, kaivertimia, pieniä teloja, japaninpaperia.
Hinta euroa 80 euroa / viikonloppu.
Ilmoittautumiset 10.5. mennessä kurssit.ttg@gmail.com.
Maksu 10.5. mennessä TTG:n tilille FI0280001501257506, viitteeksi Puu

Perhostyöpaja 21.-22.5., opettaja Anu Halmesmaa

la klo 14-18 ja su klo 12-18

Paperi on loistava materiaali tehdä taidetta, vain mielikuvitus on rajana sen kanssa työskennellessä. Työpajassa toteutetaan ainutlaatuinen kolmiulotteinen paperiperhonen lasikuvun sisälle. Perhosen materiaaleina käytetään vanhoja lehtiä, kalvoja, kirjoja, grafiikan vedoksia, piirustuksia, akvarelleja ja sulkia. Työpajan päätyttyä, jokainen osallistuja vie mukanansa uniikin teoksen kotiin tai lahjaksi!

Materiaalit sisältyvät työpajaan, mutta mukaan suositellaan ottamaan myös omia materiaaleja, jolloin perhosesta tulee vieläkin uniikimpi ja tekijänsä näköinen! Työpajassa käytetään saksia, liimaa ja mielikuvitusta! Ja se sopii kaikille. Työpajan ensimmäisenä päivänä jokainen osallistuja keksii omalle perhoselle nimen. Nimi painetaan vanhalla kirjapainokoneella, jota tulee käyttämään ja opastamaan Sakari Männistö Letterpresshouse Turku painopaikasta. Nimilaatta asetetaan valmiin perhosen kanssa lasikuvun sisälle.

Hinta 85 euroa, joka kattaa kaiken kurssilla tarvittavan materiaalin.
Ilmoittautumiset 16.5. mennessä kurssit.ttg@gmail.com.
Maksu 16.5. mennessä TTG:n tilille FI0280001501257506, viitteeksi Perhonen.
Kurssille otetaan 10 osallistujaa.

 

Metalligrafiikka 28.-29.5., opettaja Petra Kallio

la 12-17 ja su 12-17

Tervetuloa metalligrafiikan kurssille. Kurssilla työskennellään eri syövytystekniikoin metalligrafiikkaa kuparilevylle. Menetelminä käytetään viivasyövytystä, pehmeäpohjaa, akvatintaa ja laatan mekaanista työstöä riippuen kunkin mielenkiinnosta ja kuva-aiheista sekä aikaisemmasta kokemuksesta. Mahdollisuus myös moniväriseen akvatintasyövytykseen kahden laatan tekniikalla.

Mikäli haluat oppia kahden laatan monivärisyövytyksen, varaa mukaasi valmis luonnos, jossa olet piirtänyt kolme kuvaa samasta aiheesta (värierottelu): yksi, jossa kaikki kahden värin sävyt ja niiden sekoitukset, yksi, jossa näkyy vain toisen värin alueet ja yksi, jossa taas toisen. Eli esim. sininen ja keltainen, sekä ne alueet, jossa värit muodostavat päällekkäin vihreän. Kuvan pohtiminen hiukan etukäteen nopeuttaa työhön ryhtymistä. Ei haittaa, vaikka alussa tuntuisikin hankalalta, katsotaan sitten yhdessä eteenpäin. Kaikille tekniikoille on hyvä olla mietittynä valmiiksi hiukan kuva-aiheita, jotta pääsemme reippaasti alkuun. Innolla mukaan! Syövytysaineet, värit, liuottimet, pesuaineet, sekä perusmäärä paperia ja kuparilevyä sisältyvät kurssihintaan. Lisää kuparilevyä ja syväpainopaperia voi ostaa kurssilla tarpeen mukaan.

Hinta euroa 70 euroa / viikonloppu.
Ilmoittautumiset 23.5. mennessä kurssit.ttg@gmail.com.
Maksu 23.5. mennessä TTG:n tilille FI0280001501257506, viitteeksi Metalligrafiikka.
Kurssille otetaan max. 10 osallistujaa.

 

Torrnålsgravyr med lärare Maija Albrecht 10.-12.6.

fre kl. 18-20, lör kl. 12–17 och sön kl. 12–17

Torrnålsgravyr är den omedelbaraste av alla djuptryckstekniker. Bilden tecknas på tryckplåten med en vass gravyrnål. Tecknarens handlag bestämmer linjens karaktär. Linjen kan vara lätt som en fjäder eller mustigt svart. Metoden betjänar tecknarens uttryck, och den lämpar lika väl för en spontan och flyhänt teckning som för en detaljrik och noggrann framställning. Kom och fördjupa dina kunskaper eller för att lära dig en ny grafisk teknik. Man behöver inga förhandskunskaper.

Du kan ta med färdiga skisser eller bilder att utgå från. Om du vill kan du också t.ex. gå ut på stan för att teckna. Du minns väl att den färdiga bilden alltid är en spegelvänd bild av plåten. Den färdigtecknade eller -behandlade plåten är bara en mellanetapp på väg mot det färdiga avdraget. Då man trycker en torrnålsgravyr har man ännu stora möjligheter att påverka den slutliga bilden.

Kursavgiften innehåller undervisningen och alla material som används på kursen; plåtmaterial, tryckfärger och tryckpappret. Undervisningsspråk är svenska och finska.

Pris 80 e.
Anmälan senast 6.6. kurssit.ttg@gmail.com.
Avgift 6.6. till TTG-konto FI0280001501257506, referens Torrnål

Kuivaneulakurssi 10.-12.6., opettajana Maija Albrecht

pe klo 18-20, la klo 12–17 ja su klo 12–17

Kuivaneulatekniikka on syväpainografiikan menetelmistä välittömin. Kuva piirretään painolaatalle terävällä piirtimellä. Piirtäjän käden paino määrää viivan luonteen. Jälki voi olla höyhenen kevyttä tai mehevän mustaa. Menetelmä palvelee piirtäjän ilmaisua, se sopii yhtä hyvin spontaanin lennokkaan tai toisaalta yksityiskohtaisen ja pikkutarkan jäljen toteuttamiseen. Tule syventämään taitojasi tai oppimaan sinulle uusi grafiikan tekniikka. Aikaisempaa kokemusta työskentelystä ei tarvita.

Kurssille voi ottaa mukaan valmiita luonnoksia tai kuvia, joista lähteä liikkeelle. Voit myös halutessasi lähteä vaikka ulos kaupungille piirtämään. Muistathan, että valmis vedos on aina laatalle piirretyn kuvan peilikuva. Valmiiksi piirretty / käsitelty laatta on vasta välietappi matkalla kohti valmista vedosta. Kuivaneulalaattaa vedostaessa pystyy vaikuttamaan paljon kuvan lopulliseen ilmeeseen.

Kurssimaksu sisältää opetuksen ja kurssilla käytettävät materiaalit; laattamateriaalit, painovärit ja painopaperin. Opetuskielenä ruotsi ja suomi.

Hinta euroa 80 euroa / viikonloppu.
Ilmoittautumiset 6.6.. mennessä kurssit.ttg@gmail.com.
Maksu 6.6. mennessä TTG:n tilille FI0280001501257506, viitteeksi Torrnål