Islantilais-suomalainen taidegrafiikan työpaja

In Turun Taidegraafikot ry by

Turun Taidegraafikot ry on käynnistänyt sarjan kansainvälisiä taidegrafiikan työpajoja ammattitaiteilijoille. Pajojen tavoitteena on yhdessä työskentelemisen kautta jakaa tietotaitoa sekä luoda pitkäaikaisia kontakteja ja verkostoja maiden rajojen yli. Turun Taidegraafikot täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Juhlavuoden yksi teema onkin yhdessä tekeminen.

Perjantaista sunnuntaihin 19.-21.5. pidetään islantilais-suomalainen taidegrafiikan työpaja, johon osallistuu neljä islantilaista ja kahdeksan suomalaista kuvataiteilijaa. Kurssin vetäjänä toimii kuvataiteilija Petra Kallio. Yhteistyöpaja järjestetään Turun taidegraafikoiden tiloissa Taiteen talolla.

Taidegraafikot Elisabeth Stefansdottir, Anna Snaedis Sigmarsdottir, Gundhildur Olafsdottir, ja Thordis Joelsdottir Islannin Taidegraafikoiden yhdistyksestä saapuvat Reykjavikista Turkuun työskentelemään sekä tutustumaan paikallisiin kollegoihin. Viikonlopun aikana työstetään painolaattoja erilaisilla mekaanisilla metalligrafiikan menetelmillä kuivaneulasta mezzotintoon, ja syövytystekniikoilla, kuten akvatintasyövytyksillä. Kuvien vedostuksessa hyödynnetään chine collé -tekniikkaa.

“On hienoa päästä konkreettisesti lähietäisyydeltä tutustumaan, millaisia eri käytäntöjä eri maiden taiteilijat ovat luoneet työskentelyynsä. Vaikka tekniikat ovat kaikille jossain määrin tuttuja, on jokaisella omat niksinsä ja tapansa, joita on mukava jakaa”, Kallio kertoo.

Yhdessä ideoidaan jatkoa tulevalle uudenlaiselle yhteistyölle esimerkiksi vaihtuvien virtuaalinäyttelyiden tai muiden projektien muodossa. Kurssin yhteydessä tutustutaan myös kaupungin näyttelytarjontaan Turun Taidemuseossa ja Wäinö Aaltosen museossa sekä paikallishistoriaan Turun linnassa.

”Mitä kaikkea hienoa uutta kevään kohtaaminen yhdistystemme välillä synnyttääkään”, huokaa Kallio innostuneena.

Turun Taidegraafikoiden kansainvälinen toiminta jatkuu islantilaisten vierailun jälkeenkin. Toukokuun lopulla kolme yhdistyksen jäsentä matkustaa Kiirunaan ja Luulajaan, jossa järjestetään seuraava työpaja. Viime vuonna yhdistys vieraili työpajassa Tukholmassa, ja tulevana syksynä tukholmalaiset taidegrafikot saapuvat vastavierailulle Turkuun. Tavoitteena on, että molemminpuolisten pajojen jälkeen suunnitellaan yhteinen näyttely tai muu yhteisesiintyminen tulevaisuudessa toteutettavaksi. Myöhemmin syksyllä Turun Taidegraafikot vie ryhmänäyttelyn Italiaan Firenzeen.

Kansainväliset työpajat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille, mutta Turun Taidegraafikot järjestää Taiteen talon grafiikanpajallaan myös kaikille avoimia kursseja. Kursseille voi osallistua, vaikka ei olisi lainkaan aiempaa kokemusta taidegrafiikan tekemisestä.

”Olemme todella iloisia, että graafikoiden paja Taiteen talolla on kovassa käytössä. Paja on hyvin varusteltu, loistavalla paikkaa, ja siellä on mukava työskennellä muun muassa asianmukaisen ilmastoinnin ansiosta. Kiinnostus yleisölle suunnattuihin kursseihin on ollut varsin suurta. Osa syksynkin kursseista alkaa olla jo täynnä ilmoittautuneita”, toteaa Tiina Vainio, Turun Taidegraafikoiden kurssisihteeri.

Lisätietoja: turun-taidegraafikot.fi/kurssit/

https://islenskgrafik.is