Umppa Niinivaara: Kätketty

Umppa Niinivaara Kätketyt 19.10.-12.11.

In Turun Taidegraafikot ry by

”Näyttelyni Kätketyt koostuu keraamisista veistoksista joiden orgaaniset muodot hakevat esikuvansa niin koskemattoman metsän kuin merenpohjan elämän moninaisuudesta ja ilmiöistä. Näen usein nämä ilmiöt vertauskuvina ihmisen tunnetiloille ja mielenliikkeille: veistokseni ilmentävät myös ihmismieleen kätkettyjä tuntemuksia. Silmiltämme piiloon ja pimentoon jäävät ilmiöt saavat muodon ja tulevat näkyviksi.

Luonto ja sen tärkeä, lähes näkymätön mikromaailma (metsien sienet, käävät, hajottajat) katoavat ympäriltämme kiihtyvää tahtia. Kuuntelen kirjoittaessani metsäkoneen ääntä. Lähimetsän sammalpeitto on mennyttä. Teokseni ilmentävät henkilökohtaista kaipuutani uhanalaisen, koskemattoman luonnon harvinaiseen rauhaan.

Keraamiset veistokseni syntyvät käsinrakentamalla, valamalla ja puristusmuottien avulla. Olen kuluneen vuoden aikana kehittänyt uudenlaista lasitetta, jota kutsun jäkälälasitteeksi. Tämän uuden lasitteen avulla olen löytänyt uudenlaista ilmaisukeinoa, joka vie teokseni lähemmäs rakastamiani korallien, sammalien ja jäkälien maailmaa.

Uusien materiaalien ja tekniikoiden tutkiminen ja kokeilu on intohimoni ja prosessi on usein aaltoliikettä hurmioitumisen ja syvien pettymysten välillä. Näyttelykokonaisuuden teokset ovat syntyneet vuosien 2021-2023 aikana.

Asun ja työskentelen Karunassa, valmistuin kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta 1997 ja taiteen maisteriksi Winchester School of Artista 2009.

Teoksiani on mm. Turun kaupungin, Turun taidemuseon ja Valtion taidekokoelmissa. Näyttelyäni on tukenut Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto.”

Umppa Niinivaara

 

Umppa Niinivaara

Kuvataiteilijamatrikkeli