Juho Karjalainen 5.12.2017 – 7.1.2018

In Turun Taidegraafikot ry by

Galleria Joellan näyttelyvuosi huipentuu taidegraafikko ja kuvataiteilija Juho Karjalaisen (s. 1947, Säräisniemi) juhlanäyttelyyn. Näyttely on osa virallista Suomi100-ohjelmaa.

Karjalaisen töissä hänen itsensä kehittelemä akvatintatekniikka yhdistyy pelkistettyyn väriskaalaan luoden töihin poikkeuksellisen keveyden vaikutelman raskaasta metodista huolimatta. Unenomaiset teokset muistuttavat lähes itämaista tussimaalausta tai akvarellimaalausta. Karjalainen tunnetaan erityisesti suurikokoisista miesvartaloa kuvaavista teoksistaan. Muina teemoina hänellä on vuosien varrella nähty luontoaiheita ja eläimiä.

Taiteilijan näyttelykierroksen kunniaksi on tänä vuonna julkaistu teos Juho Karjalainen – Taidegraafikko (Bookwell 2017, suomi, englanti), jonka ovat kustantaneet Jyväskylän ja Lappeenrannan taidemuseot.

”Karjalainen pyrkii aina kiteyttämään kuvaan jonkin olennaisen asian aiheestaan, ilmaisemaan vähällä mahdollisimman paljon. Sanoja ja selityksiä ei tarvita, kuvat puhuvat sanatonta kieltä.”

Heikki Malme, Juho Karjalainen – Taidegraafikko, 2017.

”Karjalainen on antanut allegoriselle taiteelle tyylin ja hengen, jolle on nykytaiteesta vaikea löytää vertaa. Hän yhdistää toisiinsa grafiikan piirroksellisen luonteen ja maalauksellisuuden upealla ja ainutlaatuisella tavalla.”

Markku Valkonen, Elämän purtta uittamassa, 2015.

Kiitokset Suomen Kulttuurirahastolle ja Radisson Marina Palace Hotellille näyttelyn tukemisesta.