Jaana Valtari, Sea of Tranquility

JAANA VALTARI, KANSAINVAELLUS 3.6. –27.6.2021

In Turun Taidegraafikot ry by

Kansainvaellus-näyttelyssä on esillä öljymaalauksia, jotka olen tehnyt vuosina 2020–2021. Näyttelyn teoksissa vaelletaan rannalla ja meren äärellä. Meri edustaa maalauksissani elpymistä ja virkistystä, jotain alkuperäistä kaikelle elämälle. Näyttelyn teemoja ovat elintilan etsintä ja vaeltaminen. Ihmistä tarkastellaan maan kamaralla vaeltavana lajina tai laumana, joka seurauksista piittaamatta jatkaa vaellustaan. Ihminen vertautuu myös muihin lajeihin.

Olen käyttänyt esillä olevissa maalauksissani paljon lintuperspektiiviä. Ylhäältäpäin nähtynä olemme kaikki pieniä pisteitä ja haaleita hahmoja. Ihmisen jälki ajan virrassa on maan tomua, häviävän kevyt. Maisema on painavampi ja vanha. Osassa maalauksista on karjaeläimiä rannalla. Myös lehmät haluavat yhdyskuntana virkistyä meren äärellä. Niiden lajiominaisuudet ja toiveet ovat lähes samoja kuin ihmisillä, ne vain tyytyvät vähempään. Muitakin eläimiä saattaa teoksissa vilahtaa, meri vetää vaeltajaa puoleensa.

Olen turkulainen (s.1972) taidemaalari. Valmistuin Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2012. Maalarina tärkein ilmaisukeino minulle on väri. Olen tehnyt paljon miljöömuotokuvia ja minua kiinnostaa ihmisen suhde ympäristöön. Valmistumiseni jälkeen olen pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin, viimeksi Wiurilan kesään 2020.

 

Näyttelyä on tukenut Turun kaupunki, Taiteen edistämiskeskus ja TOP-Säätiö.