Vuoden 2020 Kannatusjäsentyön tekijä esittäytyy: Sara Manninen

Nimeni on Sara Manninen ja olen tämän vuoden Turun Taidegraafikoiden kannatusjäsentyön tekijä. Valmistuin kuvataiteilijaksi erikoistuen taidegrafiikkaan Turun Taideakatemiasta keväällä 2019. Työskentelen pääasiasiassa litografian, fotopolymeerin ja installaation parissa. Abstraktit maisemat tai näkymät, joissa toisinaan yhdistyy valokuvan dokumentaarisuus ja käsillä työstämisen jättämä tulkinnanvaraisuus, on keskeinen kuva-aihe teoksissani. Lähestyn työskentelyä kulloisenkin tekniikan luonteeseen syventyen; minkälaisia tulkintoja todellisuudesta juuri tämän tekniikan avulla on mahdollista välittää?

Toteutan sadan vedoksen kannatusjäsentyön fotopolymeerilla. Fotopolymeeri on tekniikka, jossa hyödynnetään valokuvaa osana taidegrafiikan tekoprosessia. Kannatusjäsentyö perustuu ottamaani valokuvaan, joka tuntui samaan aikaan arvoitukselliselta ja arkkityyppiseltä. Valo on teoksen keskeinen elementti niin sisällöllisesti kuin tekoprosessinkin osana. Halusin tietää kuinka taidegrafiikan prosessi muuttaisi kuvan välittämiä merkityksiä.

Fotopolymeerilaatan valmistelu alkaa siitä, kun valotettava materiaali, valokuva, tulostetaan kopiokalvolle. Kalvo valotetaan uv-valossa valonherkällä fotopolymeerifilmillä päällystetylle levylle. Se, kuinka kauan laattaa altistaa uv-valolle vaikuttaa luonnollisesti siihen, minkälaisena kuva välittyy laattaan. Valotettu laatta kehitetään kidesoodaliuoksessa ja kovetetaan päivänvalossa. Tämän jälkeen laatta on valmis vedostettavaksi.

Vedostettaessa painoväri levitetään koko laatalle, minkä jälkeen ylimääräinen väri hierotaan pois. Yksi fotopolymeerilaatta kestää 25-30 vedostuskertaa, joten sadan vedoksen sarjan aikaansaamiseksi olen valmistanut useamman samanlaisen laatan.

Kun laatta on huolellisesti työstetty ylimääräisestä painoväristä tarlatanilla viimeistellen, se asetetaan kohdistusalustalle. Kostutettu syväpainopaperi kuivataan makulatuuripapereiden välissä ja asetetaan laatan päälle, jonka jälkeen laatta papereineen vedetään syväpainoprässin läpi.

Ja lopulta valmis vedos paljastuu.

Kannatusjäsentyö on joka vuosi yhdistyksen jäsentaiteilijoiden ehdotuksista valittu teos, jota taiteilija vedostaa 100 vedoksen sarjan. Yksi vedos jää taidegraafikoiden kokoelmaan ja loput 99 signeerattua, taiteilijan vedostamaa grafiikan lehteä annetaan kannatusjäsenille vuosilahjana. Kannatusjäsentyö tulee nähtäväksi Turun Taidegraafikot ry:n nettisivuille toukokuun aikana.

Lisätietoja Turun taidegraafikoiden kannatusjäsenyydestä löydät linkin takaa:
turun-taidegraafikot.fi/kannatusjasenet/