LIILI MÕTUSTE: Onnen hetkiä 20.8. – 13.9.2020

Ketään ei ole onnelliseksi luotu vaan elämässä on onnellisia hetkiä. Jotkut huomaavat ne, jotkut taas jäävät odottamaan, koska se onni tulee ja potkaisee. Onni on pieniä jokapäiväisiä hetkiä, arjen ihmeitä. Näitä pikkuisia onnenhetkiä kannattaa ottaa talteen talven varalle.

– Liili Mõtuste, 2006.

Taidegraafikko Liili Mõtusten näyttely Onnen hetkiä on v. 2008 edesmenneen lahjakkaan ja rakastetun taiteilijan 70-vuotismuistonäyttely. Näyttely esittelee runsaan kokoelman suurikokoista värigrafiikkaa, joista valtaosa on valmistunut 2000-luvulla. Vaikka kyseessä onkin muistonäyttely, sen teema ja tavoite on juhlistaa elämää, sen ainutlaatuisuutta ja ihmeellisyyttä, arjen huumoria, onnenhetkiä sekä pettämätöntä ironiaa – juuri näitä aiheita, joita pulppuaa Liilin värikylläisistä töistä, ja joita monet taiteen ystävät Liilin töissä rakastavat. Liilin teosten aiheet ovat monitasoisia ja mielikuvituksellisia: railakkaan huumorin taakse kätkeytyy usein elämän hento ja hauras puoli sekä puhuttelevan syviä ajatuksia. Otetaan onnen hetkiä talteen – niitä tarvitaan kyllä, niiden turvin jaksaa talven yli! 

Kuvataiteilija Liili Mõtuste oli taiteen maisteri, joka loi merkittävän uran taidegraafikkona sekä Virossa että Suomessa. Hän syntyi vuonna 1950 Viron Pärnussa suomalaiseen perheeseen ja valmistui v. 1973 taiteen maisteriksi Tallinnan Taidekorkeakoulusta (Master of Arts, Tallinna Riiklik Kunstiinstituut). Mõtuste muutti v. 1991 Suomeen juurilleen Kymenlaaksoon.

Liili Mõtuste oli hyvin tuottelias ja aktiivinen taiteilija. Hän osallistui lukuisiin koti- ja ulkomaisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä järjesti säännöllisiä omanäyttelyitä. Lisäksi hän teki kirjakuvituksia ja ex libriksiä sekä toimi vuosia taiteen opetus- ja luottamustehtävissä. Vuodesta 1999 lähtien hän toimi aktiivisesti Turun taide-elämässä, jättäen ainutlaatuisen jälkensä turkulaiseen taidegrafiikkaan. Hän oli mm. Suomen Taidegraafikot ry:n varsinainen jäsen sekä Turun Taidegraafikot ry:n jäsen ja johtokunnan jäsen. Liilin teoksia on lukuisissa taidekokoelmissa sekä julkisissa tiloissa, mm. eduskuntatalossa.

Liili Mõtusten taiteelle on ominaista mestarillinen piirustustaito, huippuunsa hiottu viivan ja värien käyttö sekä taidegrafiikan tekniikoiden täydellinen hallinta. Liili oli keskittynyt metalligrafiikkaan ja syväpainomenetelmiin: etsaus, pehmeäpohja – vernis mou, akvatinta. Hän vedosti kaikki teoksensa itse. Liili käytti värigrafiikoissaan täysin omanlaistaan menetelmää: hän sekoitti kaikki värisävyt itse ja vedosti useita painolaattoja päällekkäin, luoden näin aitoon ja elävään piirustusjälkeen ilmavaa kolmiulotteisuutta. Liili käytti töissään myös litografiaa, linoleikkausta, monotypiaa sekä piirustus- ja akvarellitekniikoita. Lisäksi hän teki kuvanveistoa.

Lisätietoa: www.liilimotuste.com

Galleria Joella ei järjestä toistaiseksi näyttelyavajaisia vallitsevasta tilanteesta johtuen. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn normaalien aukioloaikojen puitteissa.