KRISTINA ISAKSSON: PIMEÄ VALO – PIMEÄSTÄ VALOON 24.4. – 12.5.2019

TERVETULOA NÄYTTELYN AVAJAISIIN TAITEILIJAN LÄSNÄOLLESSA TIISTAINA 23.4.2019 klo 18-20! 

Valo on meille kaikille elintärkeä ja me, pohjolan asukit, olemme siitä erityisen tietoisia. Itse kuuluun siihen joukkoon, jolla on selkeä taipumus kaamosmasennukseen: elimistöni reagoi voimakkaasti valon niukkuuteen ja vaikuttaa paitsi energiatasoon, mutta myös ajatteluuni. Se on asia, jonka tiedostan ja johon minun on sopeuduttava ja valmistauduttava joka syksy. Taiteilijana se tuo erityisiä haasteita – miten suoriutua taiteellisesti vuoden pimeimmistä kuukausista? Tästä kysymyksestä syntyi ajatus tuoda Galleria Joellaan näyttelykokonaisuus Pimeä valo.

Olen antanut tätä näyttelyä valmistellessani itselleni luvan tehdä ja kokeilla ilman tulosvastuullisuutta eri teknikoita ja uusia aiheita. Mustalla pohjalle ohuesti maalatut vaaleat pinnat saavat aikaan voimakkaan valoefektin ja muodostavat kankaalle outoja ja kiehtovia muotoja, jotka yön ja unen logiikan mukaisesti ovat yhtä aikaa lähellä ja kaukaa, kaksi vastakkaista asiaa yhteen kietoutuneina.

Hyvä suunnitelma ja vain hyvä suunnitelma, kaikkea ei voi hallita. Alkuvuodesta minun oli hyväksyttävä, että minun oli mahdotonta jatkaa juuri sillä hetkellä pimeän valon käsittelyä ja minun oli siirryttävä pimeästä valoon. Pieni kirjaimellinen ja kieliopillinen muutos otsikkoon oli itselleni suuri askel takaisin valoon.

Näyttelyni Galleria Joellassa on siis maalauksista koostuva kokonaisuus, jossa tutkin valon voimaa ja merkitystä. Mukana on yön unenkaltaisia näkymiä, valon henkiin herättämiä maisemia ja tutkielmia valosta pimeydessä.

Kristina Isaksson on kaarinalainen kuvataiteilija ja taidemaalari, jonka teoksia on mm. Turun taidemuseon, Wäinö Aaltosen ja valtion taidekokoelmissa.

Målningar i Mörker och Ljus

Tyvärr så låter inte rubriken alls lika bra eller förklarande på svenska som på finska. Men det är alltså fråga om en process som fick sin start i ett försök att än en gång överleva vintermörkertiden konstnärligt. Jag har tillåtit mig att utforska ljuset i mörkret och skapa konst av det.

Ursprungligen var iden och temat till denna utställning i Galleri Joella en målningshelhet med enbart svart påmålat med vitt, mörker och ljus, nattens bilder, drömlika visioner. Men vissa händelser i mitt eget liv gjorde det tillfälligt omöjligt att dyka in i det svarta. Den enda möjligheten var att koncentrera sig på ljuset och återgå till det vita.

Resultatet blev en utställning där jag presenterar  målningar som beskriver  ögonblick då det tillfälliga ljuset lyser upp landskap, nattens bilder  och studier av ljus i mörkret. 

Kristina Isaksson är bildkonstnär/målare, bosatt i st Karins. Hennes målningar finns bla i Åbo konstmuseums, Wäinö Aaltonen museums och i Statens konstsamlingar tidigare timlärare i konstämnen i Åbo svenska arbetarinstitut.