Inari Krohn: Puut, joita rakastin 5.3.–29.3.2020

Puut ovat maapallon pitkäikäisimpiä asukkaita. Elämämme on puista ja kasveista riippuvaista. Ilma, jota hengitämme, on monimutkaisen ja ihmeellisen prosessin tulos. Puut suojelevat ilmakehää ja elämää maapallolla.

Saaristomänty kasvaa miltei paljaasta kalliosta. Sen juuret tunkeutuvat pienenpieniin halkeamiin ja imevät niistä niukan ravintonsa. Se uhmaa myrskyjä, se vääntyy kasvaessaan, kasvattaa uusia oksia vuosikymmenten ja -satojen aikana. Jokainen mänty on erilainen, persoonallisuus, yksilö.

Oliivipuu on samankaltainen, ikivanha, jopa tuhatvuotinen, ja jokainen erilainen, jokainen niistäkin yksilö. Oliivitarhoissa, joissa olen kuljeskellut Etelä-Italiassa ei löydy yhtäkään puuta, joka muistuttaisi toista.

Puihin ja metsiin liittyy valtava kulttuurinen ja historiallinen tarusto. Teoksissani puut ja metsät kertovat omasta suhteestani elämän ylläpitäjiin planeetallamme.  Piirtämällä ja kuvaamalla puita tunnen olevani niihin sanattomassa yhteydessä.

Näyttelyn teokset ovat viivasyövytystä yhdistettynä japanilaiseen vesiväripuupiirrokseen. Vesiväri harjataan kaiverrettuun puulaattaan ja vedostetaan ohuelle käsintehdylle paperille. Se yhdistetään vedostettaessa liimausmenetelmällä (chine collée) syövytettyyn kuparilaattaan.  Jokainen teos on jossain määrin uniikki, koska vesivärien sävyt vaihtelevat. En pyri täydelliseen toistoon, vaan annan omassa työskentelyssäni tilaa yksilöllisyydelle ja yllätyksellisyydelle.

Inari Krohn