SYNCHRONICITY, Nykytaidegrafiikkaa Yhdysvalloista 23.6. – 24.7.2022

In Turun Taidegraafikot ry by

Synchronicity esittelee seitsemän yhdysvaltalaista taidegraafikkoa, jotka edustavat maan monipuolista ja elinvoimaista graafikkoyhteisöä. Näyttelyyn valitut taiteilijat hallitsevat suvereenisti perinteiset grafiikanmenetelmät, kuten kohopainon, litografian ja serigrafian, minkä lisäksi he hyödyntävät innovatiivisia lähestymistapoja materiaalien ja tekniikoiden suhteen. Näyttelyyn osallistuvat taitelijat ovat Jeffrey Dell, Yoonmi Nam, Kathleen Neeley, Ryan O’Malley, Andrew Polk, Kathryn Polk ja Cassie Normandy White.

Näyttely on osa laajempaa vaihtoa Turun Taidegraafikot ry:n ja yhdysvaltalaisten taidegraafikkojen välillä. Suomalaisten taiteilijoiden näyttely oli esillä helmikuussa 2022 vuosittaisessa PrintAustin-tapahtumassa Austinissa, Teksasissa, ja lokakuussa näyttely siirtyy Etelä-Texasin taidemuseoon Corpus Christissä osaksi Oso Bay Biennaalia.

Näyttelyvaihto on yllättävien sattumien summa. Taiteilijat Cassie Normandy White ja Minna Maija Lappalainen tapasivat sattumalta Galleria Joellassa lokakuussa 2019, kun White oli vanhempiensa kanssa käymässä Turussa hänen äitinsä hakeuduttua viimeisenä oljenkortenaan turkulaisen kirurgin Sakari Oravan hoidettavaksi. White ja Lappalainen löysivät nopeasti yhteisen sävelen ja ryhtyivät jo ensitapaamisen aikana tekemään alustavaa ideointia mahdollisesta yhteistyöstä. Näyttelyvaihtoa suunniteltiin keskellä pandemian aiheuttamaa epävarmuutta lukemattomin sähköpostein ja Zoom-kokouksin. Useista viivästyksistä ja muista maailmantilanteesta johtuvista hankaluuksista huolimatta projektin rahoitus saatiin varmistettua ja vaihtonäyttelyiden sarja päästiin lopulta toteuttamaan.