HANNU RIIKONEN, Maalauksia ja veistoksia noin 50 vuotta, Takapotkuja 8.9.-3.10. 2021

In Turun Taidegraafikot ry by

Olen Korpilahdella vuonna 1945 syntynyt, Tampereella asuva ja työskentelevä itseoppinut  kuvanveistäjä ja taidemaalari.

Muuttaessani Turkuun 1970 askartelin kantaaottavia teoksia, jotka olivat aluksi esinekoosteita ja kollaaseja. Myöhemmin Tampereella aloin tehdä etupäässä monimielisen runsaita ihmishahmoja ironisessa, humoristisessa ja kitschin hengessä. Teokset olivat aluksi maalauksia, mutta veistoksissa ja reliefeissä pystyin pelkistämään paremmin ideani.

Kriitikot kirjoittivat teoksissani yhdistyvän naivistisen hyväntahtoisuuden ja yhteiskunnallisen kriittisyyden. Hahmojen asennoilla, väreillä ja symboliikalla kerroin ihmisen kosketuksen tarpeesta, syrjäytymisen ja irrallisuuden ahdistuksesta sekä onnen etsinnästä.

Minut tunnettiin aikaisemmin näistä naivistis-realistisista, maalatuista luonnollisen kokoisista veistoksista, joissa tarkastelen elämää pienen ihmisen näkökulmasta.

Myöhempien käsitteellisempien teosten lähtökohta on näiden ironisten ihmis- ja eläinhahmojen muuttuminen usein pyöreämuotoisiksi abstraktion omaisiksi esineiksi, jotka pyrkivät keskiöstään yhä hurjempiin kolmiulotteisiin symmetriamuotoihin.

Uusissa  veistoksissa kokeilen myös mitä yhteyttä voi ihmisellä ja eläimellä olla.

Koristeellisella ja voimakkaalla sahalaitakuviomaalauksella korostan symmetriaa tai aggressiivista muotokieltä. Karnevalistisella vaikutelmalla pyrin poistamaan realistiset ja romanttiset yhteydet.

Värikkäissä akryylilla maalatuissa vanerireliefeissä yhdistelen tyyliteltyjä ihmis- ja eläinaiheita, sekä esine-  ja symbolikuvastoa venyviksi ja mutkikkaiksi asetelmiksi.  Ajattelen kokoavani sirpaleista jotain toista ristiriitaista maailmaa.

Olen pitänyt yli 50 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli 200 ryhmä-, ja kutsunäyttelyyn kotimaassa ja ulkomailla. Teoksiani on useissa merkittävissä taidemuseoissa ja kokoelmissa.

Olen Taidemaalariliiton, Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen.

Olen myös kirjoittanut oppikirjoja ja opettanut graafista suunnittelua, viestintää ja kuvankäsittelyä.

Galleria Joellaan koottu 50-vuotisnäyttely esittelee uudempia teoksiani muutamalta viime vuodelta.