Hanna Räty: Jälki 11.4.-5.5.2024

Mummi ompeli ja nimikoi astiapyyhkeitä meille lapsenlapsille. Mummin kuoltua paljastui, että vielä ompelemattomia kankaita oli niin paljon, että äitini teki niistä pyyhkeitä myös omille lapsenlapsilleen. Jälkenä mummista meillä on loppuelämäksemme toinen toistaan hienompia raita- ja ruutukankaisia pyyheliinoja.

Näyttelyn teosten lähtökohtana on arki ja esineet. Ryijyt, raanut, kankaat, liinat. Käsin tekeminen, käsityöt ja naisten työt. Ajattelen menneiden sukupolvien jälkiä: opetuksia, elämänviisauksia, asenteita ja suhteellisuutta elämää kohtaan. Hoivaa ja huolenpitoa, mutta myös tahroja ja repeämiä, salaisuuksia ja vaiettuja asioita. Tarinoita, jotka kerrotaan niin monta kertaa, että ne tulevat todeksi.

Samalla mietin, mitä minusta, meistä jää seuraaville polville.

Tekijänä olen vahvasti sukua kädentaitajille. Nautin maalaamisen ja piirtämisen välittömyydestä ja hitaasta ajasta. Tärkeää on tekemisen hetki ja kädenjälki, sekä omani että menneiden sukupolvien. Maalaan paitsi omaa historiaani myös ylisukupolvisia ja yleisesti ihmisyyteen liittyviä asioita tavoitellen kollektiivista muistia.

Hanna Räty (s.1970) asuu ja työskentelee Juvalla Vehmaan koulussa. Hän on valmistunut Turun Taideakatemiasta (Kuvataiteilija AMK) 2021 ja Vapaasta taidekoulusta 1993. Räty työskentelee pääasiassa maalaamalla ja piirtämällä ja rakentaa teoksistaan tilallisia kokonaisuuksia.

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen sunnuntaina 5.5. klo 14-16!

Kiitos työskentelyni tukemisesta Etelä-Savon taidetoimikunta ja Juvan kulttuuri
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus