HANNA VARIS: Matkakuvia ja uniajan unelmia 23.10.–17.11.

Taiteilija Hanna Variksen 40-vuotisen taiteilijauran juhlavuosi huipentuu Joella-galleriaan 23.10.–17.11.2024. Juhlanäyttely tulee Variksen kotikaupunkiin suoraan Madridista, jossa näyttely oli esillä Suomen Kulttuuri-instituutissa. Näyttely on kiertänyt vuoden 2024 ajan Suomessa ja ulkomailla.

Hanna Varis on tunnettu suomalainen taidegraafikko ja -maalari, jonka ”Matkakuvia ja uniajan unelmia” -näyttely kokoaa kiehtovia tarinoita, näkyjä uran ja elämän varrelta sekä arjen ihmeitä ihanista maisemista myös hänen kotikaupungistaan Turusta.

Hanna Varis on toiminut taidegrafiikan ja maalaustaiteen parissa monipuolisesti ja katkottomasti 40 vuoden ajan. Urallaan hän on keskittynyt metalligrafiikkaan, paperipohjaisiin maalauksiin sekä näiden yhdistelmiin. Varis käyttää paljon värejä ja teoksissani on tarinallisia kerrostumia. Variksen taide on kuin loputonta kerrostuvaa tutkimusmatkailua ja tarujen lumoa, kuvien aarrearkusta avautuu yhä uusia tulkintoja.

”Pienenä rakastin saduissa eniten taikuutta. Kuvataiteessa voin yhdistää taikuuden kädentaitoon. Näen arjen värikkäänä ja maagisena, taiteessa voin luoda uusia maailmoja ja tarinoita, avata ihmeitä näkyviksi. Aiheeni syntyvät tunnetilasta, joka koskettaa; kauneudesta joka läikähdyttää sielua tai uniseikkailujen oivalluksista, jotka nivon arjen mysteereihin”.

Varis kertoo itse, kuinka innostuessaan aiheesta hän unohtaa taiteen valtavirrat ja antaa teoksista tulla sellaisia kuin ne itse haluavat.
”Tarinat ja tarinallisuus ovat olleet työskentelyssäni mukana aina. Teoksissani on useita ulottuvuuksia ja yhdistelen vuosien takaisia muistiinpanoja uusiin. Olen tutkimusmatkailija ajassa, seikkaileva esteetikko. Henkilökohtaiset tragediat ovat muovanneet minusta taistelijan kauneuden ja ihanuuden puolesta. Pyrin vahvasti elämänmyönteisyyteen ja tietoisesti tunnelman kohottamiseen. Haluan tarjota kauneutta, iloa ja kiitollisuutta siitä mitä meillä on”, Hanna Varis sanoo.

Hanna Varis on tähdännyt ammattikuvataiteilijaksi pienestä pitäen. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi vuonna 1990 ja kouluttautunut myös taideopettajaksi ja graafiseksi suunnittelijaksi. Hän on pitänyt uransa aikana liki 90 yksityisnäyttelyä Suomessa ja hänen teoksiaan on ollut noin 50 näyttelyssä ulkomailla. Kutsuttuja yhteisnäyttelyitä ja ryhmänäyttelyitä hänen uralleen mahtuu lähes 200.