Anniina Vainionpää: Kuiskaavat puut 31.7.-25.8.2024

Teen tutkimusretkiä luonnossa, erityisesti villinä rehottavilla jättömailla. Niillä, joita ihmiset yleensä pitävät rumina ja turhina. Retkilläni opettelen tunnistamaan kasveja, niiden kasvupaikat ja niissä viihtyvät perhoset ja hyönteiset.

Käsittelen elämän epävarmaa luonnetta teoksissani, joissa luonnossa tehdyt havainnot peilautuvat ihmisenä olemisen vastuuseen ja vaikutuksiin. Minua kiinnostavat asioiden väliset vuorovaikutussuhteet ja se, kuinka esittää sekä ihmisen olemassaolo ja osa elämän kiertokulussa että vääjäämätön väliaikaisuus.

Näyttelyssä on esillä grafiikkaa, pieniä maalauksia ja kangaspuilla kudottuja raanuja. Kudonnassa on kiinnostavaa se, kuinka rakennettu sidos määrää syntyvän kudonnaisen muodon mutta jättää vapaaksi väreillä muodostuvan kuvion. Tämä muistuttaa olennaisesti taidegrafiikassa käyttämiäni tekniikoita ja kuvan muodostumista kulloisenkin matriisin avulla. Jotain samankaltaista on myös raanujen valmistamisen hitaudessa ja puupiirroksen kaivertamisessa. Työvaiheet määräävät tahdin eikä sitä voi nopeuttaa.

Työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto.

Anniina Vainionpää (s.1979) on kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän asuu ja työskentelee Riihimäellä. Vainionpää on tehnyt pääasiassa puupiirroksia ja monotypioita vuodesta 2004. Vainionpää valmistui kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta v. 2003 ja kuvataiteen maisteriksi v. 2018 Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Vainionpää on Suomen taidegraafikoiden, Suomen puupiirtäjien seuran, Pieksämäen kuvataideseuran, Hyvinkään taiteilijaseuran sekä Ars-Hämeen jäsen. Hänen teoksiaan löytyy mm. Suomen valtion ja HUS:n taidekokoelmista sekä Hyvinkään, Hämeenlinnan ja Jyväskylän taidemuseoiden kokoelmista.