Kaikkihärkä, puuveistos ja pahvimallit:
Se on härän kokoinen ja muotoinen kaappi. Sen kyljet ja kupeet avautuvat. Kaikkihärän sisälle kätkeytyy keskiaikaisiin karttoihin sekä Giotton ja Fra Angelicon maalauksissa esiintyvään arkkitehtuuriin perustuva ”Jerusalemin” kaupungin malli. Kortteleissa piilottelee myös tekijän oman elämän matkamuistoja.
Miksi Kaikkihärkä:
Härkä on lukemattomien myyttien eläin. Jerusalem on 3000 vuotta vanha ja kolmen maailmanlaajuiseksi levinneen uskonnon pyhä kaupunki, ainoa, jonka uskotaan olevan olemassa myös taivaassa. Se on vanhan maailman keskipiste, jonka ympärille kartat hahmoteltiin. ”Lastaamalla Jerusalemin kaupungin härän selkään, pyrin toisaalta ymmärtämään historian kokonaisuuksia, toisaalta veistämään näkyväksi kokonaisen maailmankuvan muodostamisen vaikeuden.”
Kaikkihärän historiasta:
Jo kymmenen vuoden ajan härkä on ollut työhuoneen ruhtinas. Ensimmäinen luonnos on päivätty tammikuulle 2012. Muilta töiltä ja matkoilta Ylönen on palannut härän ääreen. Verstaalla tehtävän puuveistoksen vastapainoksi Ylönen on koonnut kaupungin pahvista taiteilijaresidensseissä Balilla, Suomen Ateenan instituutissa ja Makedoniassa. Temppelin hän rakensi Mäntässä, Serlachius-residenssissä. ”Jatkuvan, kenties päättymättömän työn, yhdenlaisen ITE-taidemökin kautta haluan myös tutkia taideteoksen elinkaarta ja pohdin oman tuotantoni jättämää jälkeä muutenkin täpötäydessä maailmassa.”
Galleria Joellassa Kaikkihärkä kohtaa yleisön neljännen kerran. Ensimmäisen kerran se sai jalat alleen Hämeenlinnassa, huhtikuussa 2017, Galleria Koneen lattialla. Toisen kerran teos pantiin esille saman vuoden lokakuussa, Espoon kuvataiteilijoiden Galleria Aarnissa. Kolmas esiintyminen tapahtui Kouta galleriassa, Kouvolassa, syyskuussa 2019. Näyttelyiden välillä härkä täydentyy Alkuvuodesta teos sai pintaansa uudet värit ja uusimmat rakennukset valmistuivat viikko ennen avajaisia. Jerusalem on ikuisesti keskentekoinen eikä Kaikkihärän selässä vieläkään ole kaikkea.
Tietoa taiteilijasta:
Kimmo Ylönen on Ylöjärvellä, vuonna 1970 syntynyt kuvataiteilija. Ylönen valmistui taidemaalariksi Kankaanpään taidekoulusta 1996. Seuraavana keväänä hän muutti Norrskatan saarelle, Paraisille. Ulkosaaristossa Ylönen ryhtyi veistämään puuta. Myöhemmin tulivat mukaan muut luonnon- ja kierrätysmateriaalit neulasista räsymattoihin. Reilusti parikymmenvuotisen matkan varrella tekeminen on ottanut odottamattomiakin muotoja. Ylönen on muun muassa paistanut neljä metriä leveän leivän, muuttanut Turun kaupunkiliikenteen bussin isoksi nelipyöräiseksi vatupassiksi ja kävellyt kotiovelta Rovaniemelle taidetta rakentaen.