Markku Laakso: Ja muualla soi tuuli 3.-28.10.2018

In Turun Taidegraafikot ry by

Markku Laakso pitää yksityisnäyttelyn Turussa yli kymmenen vuoden jälkeen. Galleria Joellassa 3.10. avattavassa näyttelyssä maalausten aiheet jakautuvat karkeasti kahteen aihepiiriin. Kaksos- ja hautajaisteemat kertovat melankolian ja surun kautta elämän hämmennyksestä ja Päästä varpaisiin teoskokonaisuus koostuu yli 80 ihmisen kuvasta.

 ”Keskustelin kirjailijaystäväni kanssa siitä mikä meitä inspiroi teoksiimme. Kuvailimme samankaltaisen alkuasetelman. Aluksi on jokin epämääräinen kuva, jota kohti haluamme mennä. Sillä kuvalla ei ole selkeää muotoa eikä motiivia, mutta kaikki kirkastuu ja terävöityy työn edetessä. Vaikka kuvailemani alkukuva on hyvin hahmoton, maalaukseni lopulta kuvaavat metateemoja, esimerkiksi ihmistä, luontoa, syntymää ja kuolemaa.

Muistoa kunnioittaen (2018) maalauksen aiheena on mustiin pukeutunut ryhmä vakavia ihmisiä. Kutsuin satunnaisen joukon ihmisiä kuvattavaksi. Ohjeistin heitä olemaan kuvissa kuin he olisivat hautajaisissa. Lopullisen teoksen olen maalannut lukuisten valokuvien pohjalta.

Kiinnostuin aiheesta alun perin tutkiessani sukuni vanhoja valokuvia. Kuvat hautajaisista koskettivat ja jäivät mieleen. Ne ovat harvinaisia otoksia toisilleen sidoksissa olevista ihmisistä. Maalauksiin ovat vaikuttaneet myös useat taideteokset, kuten Vilho Lammen Äidin haudalla ja Edvard Munchin Kuolema sairashuoneella.

Aihe tuntuu itselleni ajankohtaiselta juuri nyt. Globaalit uhat, kuten ilmastonmuutos tai terrorismi Turun iskun myötä ovat tulleet aivan lähelle. Oman pienen lapsen kautta myös huoli tulevaisuudesta on konkretiaa. On myös surun historiaa. Tänä vuonna muistamme sisällissotaa sadan vuoden takaa, joka tuotti vihan lisäksi paljon surua. Surua voi kokea läheisen poismenosta, terveyden menettämisestä tai haaveista luopumisesta. Surun läpikäyminen ja siihen liittyvät rituaalit ovat keino mennä eteenpäin.

Päästä varpaisiin (2012-2018) teoskokonaisuus koostuu yli 80 maalauksesta. Se on joukko ihmisen kuvia. Osa kuvista on jaettu paloiksi niin, että katsoja joutuu ehjäämään ne katseellaan. Alastonaiheet ovat saaneet innoituksensa rakkaudesta klassiseen taiteeseen. Motiivi ei ole vuosien varrella muuttunut, saanut vain sävyjä nykytaiteen seuraamisesta. Maalauksiini haluan sisällyttää häivähdyksen leikkisyyttä. Sitä, jota mielestäni on mukana myös useissa taidehistoria teoksissa, mm. Michelangelon Sikstuksen kappelin freskojen alastonmotiiveissa. Feministinä myös tiedostan aiheen käsittelyn vajavaisuuden. Kuvaan itse kaiken materiaalin maalauksiini ja mallien kanssa työskentelyyn liittyy olennaisesti ihmisen kohtaaminen ja luottamus.

Kaksos -aiheissa on kyse enemmän tunnetilasta kuin tarinasta. Vaikka maalausteni kaksoset ovat todellisia henkilöitä, niin kuvat eivät ole pelkästään muotokuvia. Elämän sattumanvaraisuus ja valintojen moninaisuus korostuu kaksosissa. Miten elämä muuttuu jos olenkin tämän sijaan tuossa, tai kun meitä onkin kaksi samankaltaista?”

 

Markku Laakso (s. 1970) on syntyisin Enontekiön Lapista ja tullut tunnetuksi Elvis -aiheisista maalauksistaan. Hän asuu ja työskentelee Turussa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Laakso on laajentanut tekemistään myös valokuva- ja videotaiteeseen. Yhteistyössä kuvataiteilijapuolison Annika Dahlstenin kanssa he ovat käsitelleet projekteissaan mm. Laakson saamelaisia sukujuuria. Alkuvuodesta heillä oli hyvin mediahuomiota saavuttanut näyttely Röda Sten Konsthallissa, Göteborgissa. Laakso on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomen ja pohjoismaiden lisäksi mm. Espanjassa, Italiassa, Japanissa Ranskassa, Saksassa ja USA:ssa.